homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Verweven
zaterdag, 03 maart 2007 - zaterdag, 28 april 2007

Anneke Wilbrink, schilderijen
Elly Huizinga, grafiek
Japien Waskowsky, textiel

Het jaar 2007 begint goed. Op zaterdag 3 maart vindt de opening van het seizoen 2007 plaats. De grote tentoonstellingsruimte wordt gevuld met werk van Anneke Wilbrink. De andere ruimten zijn voor Elly Huizinga en Japien Waskowsky.


Anneke Wilbrink

Anneke Wilbrink (Zwolle,1973) heeft vorig jaar de Koninklijke prijs Vrije Schilderskunst gewonnen. 
Anneke is opgeleid aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten Constatijn Huygens in Kampen en heeft in 2002 de MFA Painting van het Frank Mohr Instituut van de Hanzehogeschool in Groningen afgerond. Zij schuwt het grote formaat niet. Doeken van 1,5 m bij 2 m zijn eerder regel dan uitzondering.
 
Een specialiteit van haar is dat zij in abstracte doeken een grote dieptewerking kan aanbrengen. Verticale lijnen kruisen horizontale lijnen. Daarbinnen soms wolkenpartijen en kleurvlakken. Haar doeken doen aan reusachtige futuristische industriële stedenlandschappen denken, waaruit soms details gehaald zijn en soms een totaal overzicht bieden.
 
Anneke komt speciaal voor Galerie Werfkade 16 met uitsluitend nieuw werk.


Elly Huizinga

Elly Huizinga (1949) heeft vorig jaar deelgenomen aan de Internationale Grafiek Manifestatie. Zij heeft in 1989 de Academie Minerva in Groningen afgerond. 
Zij is lid van de groep Holt, een vereniging van houtdrukkers in Noord-Nederland. 
Over haar houtdrukken zegt ze het volgende: “Het moment dat je het papier van de plank gaat halen is elke keer weer een fantastisch gebeuren, dat kan alleen bij grafiek!”
 
Elly werkt over het algemeen met veel kleurlagen. Met subtiele kleurnuances en structuren verhoogt ze de zeggingskracht van de prent 
Naast Grafiek maakt Elly Huizinga schildrijen en foto's (die later worden bewerkt).


Japien Waskowsky

Japien Waskowsky (1936) werkt sinds 1986 als autonoom kunstenaar. Haar opleiding volgde zij aan de Rietveld Academie in Amsterdam. 
Zelf spreekt zij liever over toegepaste kunst, maar daar doet zij zich zelf mee tekort. Zij stuurt haar weefgetouw computergestuurd aan. Het resultaat zijn prachtige shawls, dassen en andere vormen van textiel die zowel functioneel als decoratief zijn. Japien heeft verschillende publicaties over weven op haar naam staan. Zij weet de verbinding te leggen tussen het oude ambacht en moderne technieken.
 
Deze tentoonstelling laat zij zwart-wit werk zien waarin ook taalelementen zijn verwerkt.


Verweven
 
Verweven, de naam van de tentoonstelling is niet uit de lucht komen vallen. Japien Waskowsky is weefster. Anneke Wilbrink verweeft elementen uit stedenbouw en architectuur in haar werk en Elly Huizinga verbindt hout en drukinkt tot prachtige druksels. Een shawl van Japien kan zo in een schilderij van Anneke thuishoren en een druksel van Elly kan een miniatuurtje van werk van Japien zijn. Als je het wilt zien tenminste.