homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Gedachten van mijzelf
maandag, 23 april 2012 - zondag, 10 juni 2012

Paula Biemans

 openingstijden:

zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur

Tweede Pinksterdag idem

 

 

25 april 2012

Eerste brief aan Wim, gedachten aan mijzelf

 

De expositie wordt een terugblik op de afgelopen 12 jaar. Ongeveer zolang als ik in de provincie Groningen woon. Tekeningen, schilderijen, textiele en ruimtelijke werken laat ik zien.

Bijvoorbeeld de gebreide pakken die ik recentelijk heb gemaakt. Het idee om ze te maken onstond toen ik met een grote zak met babykleertjes in mijn handen stond, klaar om weg te gooien. Want mijn jongste kind is inmiddels 8 jaar. Ongeveer met dit voornemen viel een bezoek aan Werfkade 16 samen. De ruimte inspireert mij: het industriële, de betontegels op de vloer en het licht dat de ruimte iets zachts geeft.

Het proces van breien is traag. Steek voor steek voor steek, elke stukje draad raak ik aan, meters gaan door mijn vingers. Ik prijs mijn nijverheid. Dit moet gebeuren. Pas op het allerlaatst zie ik hoe het beeld wordt. Een moment van uitgesteld geluk. De zachte pakken in de koele ruimte van de Werfkade.

Het gebreide pak staat symbool voor de jeugd die ik heb gehad (veilig, zorgzaam en liefdevol). En voor de jeugd die ik mijn kinderen probeer te geven.

Voor de jeugd die onlosmakelijk met mij verbonden is. En die mijn kinderen nu beleven. De jeugd die mij tegen wil en dank gevormd heeft.

 

Wim loopt door de ruimte van kantoor naar de keuken, terwijl ik bezig ben in de expositieruimte.

Hij geeft onbedoeld korte reflecties op wat er gebeurt.

'Lampen uit?'

Ja

'Krijg je het niet koud hier?'

Nee, lekker fris.

'Wat heb je hier staan?'

Ik draai alle schilderijen die nog met de beeldzijde naar de muur staan om.

Samen gaan we na wat het noorden en het zuiden is.

 Ik zou het geen installatie willen noemen. Ik kan de meeste beelden meenemen en ook ergens anders laten zien. Hoewel deze plek wel heeft gezorgd voor het ontstaan van een aantal nieuwe beelden.

Alweer is de plek belangrijk. Ook hier wordt het weer een samenspelen van de ruimte en de beelden. Dat ik een maand van tevoren de sleutel heb is dan ook fantastisch en een goede manier om te werken.

Ik ga van atelier naar Werfkade, heen en weer.

 Ik, als tijdelijk inwoner van Hoogezand, zie dat er wel 2 slagers in de buurt zijn. En ik neem mij voor om binnenkort Fish en Chips te gaan eten op het pleintje.

 Er liep een wesp in de ruimte. Een grote. Misschien was het een koningin. Ik heb haar gevangen en naar buiten gebracht. Ik ben een beetje bang voor wespen. Ze kunnen lelijk steken. Anders had ik best de ruimte met haar willen delen. Kijken wat zij er van maakt.

 Ik heb de muur gegumd. De beelden van de vorige exposant zijn weg, maar de titels stonden nog op de muur. Mooie titels als 'Jongen op bed', 'Een dag als alle anderen', 'Net te laat'. Eigenlijk jammer om weg te halen.

 's Ochtends schilderijen opgehangen. Tevreden over het licht. Hopen op goed weer, zodat de lampen niet aan hoeven.

 's Middags portretten uit de serie 'Familie' opgehangen. Wat zijn het toch sterke portretten. Ik neem mij voor om binnenkort verder te werken aan de reeks.

Gezocht: plek om ze te exposeren!

 Daarna eerste 'Slapend kopje' op een tegel getekend. 20x20cm op een tegel van 30x30cm.

Tot gauw!

 

 

Tweede brief aan Wim, gedachten aan mijzelf

 16 mei 2012

 

Na een week meivakakantie ben ik toe aan Werfkade 16. Ongeduldig ben ik er weer. Dit keer een andere route genomen: over het industrieterrein. Een goede route om hier te komen.
 
De tekening, het naakt, heeft jurkjes gepast. Het naakt tekenen gebeurt in de intimiteit van mijn atelier. Ik wil het eigenlijk niet laten zien. Het jurkje hangt er voor, er vlak voor. Het onttrekt het allernaakst aan het oog. De nieuwsgierige kijker moet het zelf maar weten.
 
Wim is er. We staan samen buiten voor de deur en ik bedenk dat er net zulke stoeptegels liggen als binnen. Daar moet dus ook een portretje.
Wim kijkt en stelt wat vragen. Ik vraag hem ook dingen. Hij vindt het leuk en spannend. Hij is geïnteresseerd. Ik vind Wim leuk.
 
De Familie naar bescheidener plaats verhuist. 'Let maar niet op ons, hoor!'

Begonnen aan een nieuw portret.
 
Ik maak een kabinet voor alle aquarellen en ik moet nog drie pakjes afmaken. Dat wordt nog stevig doorwerken.

 
Als het regent klettert het water door de pijpen naar beneden. Stroompjes, dan weer druppels, met de regelmaat van een hartslag. Midden in de ruimte, indoor beekjes. Sst.

 

Tot later.
 

25 mei 2012

Een kort laatste briefje aan Wim, nog een paar gedachten aan mijzelf
 
Laatst de hele dag alleen geweest. Ik wilde even iemand bellen, maar was mijn telefoon vergeten. Doorgewerkt tot ik niet meer wilde. Toen Kunsthal Slochteren bezocht. Grote gekleurde etsen gezien. Thuis even geslapen. En 's avonds cursus (de groep heeft fantastisch geschilderd!)
 
Vandaag schijnt de zon. Gelukkig maar. Laatst was het zo grijs en koud. Zolang ik doorwerkte voelde ik de kou niet. Maar zodra ik stopte om even te zuchten was het niks lekker.
Ik heb schilderijhaakjes voor het kabinet gekocht. Hier aangekomen eerst het ijzeren bord 'alerie Werfkade 16' in de auto geladen. De 'g' ontbreekt. Klaas wil hem er weer aan vast lassen.
 
Ik zit buiten voor de blauwe deuren en ik hoor: klapperende touwen, de wind, auto's, vogels: mezen, meeuwen en merels en water klotsen. De kat van de buren komt bij me kijken. Een stevige rode kater met een witte onderkant. Hij wil naar binnen, maar dat mag niet van mij. Straks piest hij. Ik aai hem tot hij wild met zijn staart begint te slaan. Dan is het tijd voor hem om verderop te kijken. Misschien dat daar nog iemand zit.
 
Het is prachtig weer: zon, warm, met een lekker windje. 'Wind in de zeilen, schip ahoy!' De buurman maakt zijn schip (want echt te groot om boot te noemen) klaar voor het seizoen. Het is hier heerlijk.
 
Nog een paar dagen voor de opening. Een prettige spanning maakt zich van mij meester. 
 
Het is klaar.
 
Groeten, Paula