homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Fabels en Schoonheid
maandag, 17 augustus 2009 - zondag, 23 augustus 2009

Anja Jager


Anja Jager is in 1966 in Hoogezand geboren. Zij woont en werkt momenteel in Den Haag.

Anja studeerde in juni 2003 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, met een serie schilderijen in ei-tempera. Kenmerkend voor het werk van Anja Jager is de gelaagdheid, zowel inhoudelijk, als in de bijzondere techniek.

Op de academie stelde de directeur bij haar afstuderen, dat het minstens twintig jaar geleden was, dat er iemand afstudeerde als fijnschilder. En dan ook nog met een serie sprookjes in ei-tempera. Een bepaald niet-gangbare combinatie van zowel techniek, als onderwerp. Zelf beschouwt ze zich niet specifiek als fijnschilder: "Ik houd van mijn vak en vind ook de technische kant ervan boeiend en belangrijk. Dat betekent voor mij automatisch dat ik hieraan veel tijd en aandacht besteed. Ik bouw mijn schilderijen laag over laag op. Ik begin met alleen witten en bruinen, om de lichte en donkere partijen aan te geven. Hiermee construeer ik de vorm, de plastiek, van een werk. Als ik vind dat deze vorm er voldoende 'in' zit, dan komen er pas kleuren aan te pas. Ik breng de verschillende kleuren op in transparante lagen over de wit-bruine onderschildering. Hoe meer lagen, hoe intenser een kleur wordt."

Eigen verf

Het bijzondere aan de verf is dat Anja deze zelf maakt: "Ik heb pigmenten in allerlei kleuren. Een pigment is een pure kleur in poedervorm. Ik voeg hieraan een mengsel van eierdooier en bier toe - het zogenaamde bindmiddel - en daarmee schilder ik. Deze (milieuvriendelijke) techniek stamt al uit de middeleeuwen, uit de tijd vóórdat de olieverf werd uitgevonden. Eén van de voordelen van ei-tempera boven olieverf is dat het minder onderhevig is aan craqueleren: het oppervlak wordt minder aangetast door de tijd. Als ondergrond gebruik ik meestal hout."

Gelaagdheid
Anja Jager is afgestudeerd op het thema sprookjes. Anja Jager: "Ik maak zeker geen illustraties bij bestaande verhalen. Ik heb weliswaar een aantal sprookjes als uitgangspunt genomen - enerzijds omdat ik erg van die oude verhalen houd en anderzijds omdat ze heel herkenbare ingrediënten bieden - maar ik heb er absoluut mijn eigen draai aan gegeven.
"Het gaat mij er onder andere om dat er zoveel zekerheden lijken te zijn, die bij nader inzien schijnzekerheden blijken te zijn. De dingen zijn bovendien vaak niet eenduidig in betekenis. Ik wil tonen dat je altijd verder kunt kijken dan de 'eerste laag'; de buitenkant. En dat je dan soms verrassende nieuwe conclusies kunt of moet trekken."

Zo blijkt dat het werk van Anja Jager, zowel letterlijk, als figuurlijk altijd méér dan één laag bevat: in de verf is de voorstelling door middel van vele lagen over elkaar geconstrueerd en zodoende valt er altijd méér te beleven dan alleen het beeld op zich.
 

Openingstijden: maandag 19 augustus tot en met zaterdag 23 augustus 2009 van 13.00 tot 17.00 uur