homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Interieur-Exterieur
zaterdag, 08 november 2008 - zaterdag, 20 december 2008

Bernard Divendal

Josée Wuyts en Frans de Groot

Bernard Divendal maakt speciaal voor Galerie Werfkade 16 een installatie met verschillende gelaagdheden. Het is een 3 d installatie waarvan het interieur een eigen leven identiteit heeft.

Bernard Divendal (1952) reist sinds 1989, na de val van de muur, veel rond in Oost Duitsland. Hij interesseerde zich in eerste instantie voor veranderingen in het cultuur (stads-) landschap. Pas sinds een jaar of vijf komt natuurlijk landschap ook in zijn werk voor. Divendal volgde, na een grafische opleiding, zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen, de plaats waar hij op dit moment ook woont en werkt.

José Wuyts en Frans de Groot hebben deelgenomen aan de Internationale Grafiek Manifestatie in 2006 in Hoogezand-Sappemeer.
Hun grafiek roept sterkt associaties op met het tijdperk van de industriële revolutie: raderwerk, banden, mensen, structuren. Het is complex en zeer boeiend.

Op de afbeeldingen staan prenten met als titel huis. Zij zeggen hier het volgende over:

2001: Aanvang van de serie HUIS, prenten met een collageachtig karakter. 2007: Er wordt nog steeds door Josée Wuyts en Frans de Groot aan deze serie gewerkt. De serie Huis is een samenwerkingsproject bestaande uit prenten van Frans de Groot en Josée Wuyts. Elke prent is opgebouwd met componenten van beide grafici. Het thema Huis toont de mens in een ideële wereld. In de prenten zien we het huis en de mens als gestileerde vormen, beide elementen zijn omgeven met structuren en ritmes. Het huis staat als fysiek gegeven dicht bij ieder mens maar laat zich verschillend beleven. Denk aan het huis waar men woont, een huis waar men naar hunkert, een huis van bezinning, het ouderlijk huis. Het gaat steeds over een innerlijke ruimte in verschillende fases van het leven. De prenten zijn een combinatie van verschillende hoog-en diepdruktechnieken. Opvallend is het sobere kleurgebruik, kleur is eerder een signaal of accent. De inbreng van Frans de Groot is o.a expressief en figuratief. Josée Wuyts heeft een typografische en abstracte benadering. Beide grafici accentueren hun inbreng met ritme en structuren.

 Biografische gegevens van de kunstenaars: Frans de Groot: Geboren op 10-07-1949 te Rotterdam (Nederland) Studie:Kunstacademie Josée Wuyts: Geboren op 02-08-1961 te Leuven (België) Studie: Workshops kalligrafie, typografie, grafiek Josée Wuyts en Frans de Groot werken sinds 1990 samen aan grafische projecten. 1993: Grafiekuitgave DE VAL, 8 prenten in een doos, 65x50 cm, colofon, voorwoord van Gerrit Jan de Rook medewerker Haags gemeentemuseum. 1997: Het boek ADELAARSVAART, 14 prenten, 63x90 cm, colofon, epiloog geschreven door Daan Van Speybroeck filosoof en medewerker van Studium generale KU Nijmegen. 2000: De serie prenten AAN DE RAND, 9 monumentale prenten, de formaten variëren. 2001 t/m nu: De serie Huis, prenten met een collageachtig karakter De grafiek van Josée Wuyts en Frans de Groot is opgenomen in verschillende privé-collecties, in gemeentelijke collecties, het museum van het Boek in Den Haag, het Novosibirsk State Art Museum, Museum Majdanek en de Industriegroep Overpelt in België.