homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Bestemming... Werfkade 16
zaterdag, 08 maart 2003 - zondag, 01 juni 2003

Antje Veldstra, grafiek, boeken en objecten
Bastiaan de Groot, beelden

Antje Veldstra grafiek 1996 – 2003, boeken en objecten
Bastiaan de Groot beelden 1993 - 2003

Twee kunstenaars staan deze tentoonstelling in de schijnwerpers: Antje Veldstra, grafiek 1996 - 2003 en Bastiaan de Groot, beelden 1993 –2003. Galerie Werfkade 16 stelt beide kunstenaars in de gelegenheid werk uit een aaneengesloten periode te tonen. Harm van der Veen zal in zijn openingswoord ingaan op de relatie Nico Bulder, Galerie Werfkade 16, Antje Veldstra en Bastiaan de Groot.
 
 
Antje Veldstra
 
Antje Veldstra (1954) treedt in de sporen van de bekende Hoogezandster kunstenaar Nico Bulder. Zij is gespecialiseerd in houtgravures en die kunst beheerst ze als geen ander. Haar opleiding heeft zij aan de Academie Minerva ontvangen. Begin jaren negentig ontving zij de nederlandse grafiekprijs. Gemeen met Bulder is de creatie van een sprookjesachtige werkelijkheid die zij in prachtige kleurstellingen neerzet. Was Bulder zwart-wit. Antje Veldstra is één en al kleur. Een belangrijke inspiratiebron van haar is de oude cultuur van de Etrusken.
 
Behalve houtgravures toont Antje haar bijzondere collectie zelfgemaakte boeken in het oude kantoor van de scheepstuigerij en dekkledenfabriek.
 
 
Bastiaan de Groot
 
Bastiaan de Groot (1948) is beeldhouwer in hart en nieren. Hij haalt het liefst zelf zijn materiaal uit die landen waar de verschillende soorten steen (marmer, graniet, kalksteen, hardsteen e.d.) gedolven wordt: Portugal, Italië, Zweden, Duitsland. Vele beelden worden dan op lokatie gemaakt. Met zijn oude Daftruck belandt Bastiaan na verloop van tijd weer met materiaal en beelden op zijn vertrouwde stek: a.b. van de Hermes aan één van de mooiste boorden van het Hoornsediep in Groningen.
De mensfiguur is in vele van zijn beelden te herkennen, soms vaag op een ruw stuk graniet gebeiteld, alsof het een relikwie uit een andere cultuur is, dan weer uiterst gepolijst.
 
Het topstuk van de expositie is het monumentale ‘Doorkijk', een compositie van Zweeds graniet met een gepolijste opening. Dit beeld is het begin van een serie die Bastiaan de Groot voor diverse opdrachtgevers heeft gemaakt.
 
Waarom de relatie met Nico Bulder? 
Nico Bulder is met Hendrik Nicolaas Werkman één van de inspiratiebronnen waarom wij in Galerie Werfkade 16 regelmatig grafiek willen tonen. Nico Bulder (1898-1963) is wel de meest bekende beeldend kunstenaar die Hoogezand-Sappemeer heeft voortgebracht. Bulder was eerst tekenaar op de scheepswerf Gideon in Hoogezanden en later leraar aan de Academie Minerva te Groningen. Bulder schiep in het harde palmkopshout een expressieve zwart-wit wereld. Hij ontwierp veel ex-librissen, maakt illustraties voor boeken en als autonoom kunstenaar is hij wereldberoemd geworden door de grote St.Hubertus gravure. Bulder is ook ontwerper van het bekende Hoogezandster monument De Boeg. Voor inspiratie hoefde Bulder niet ver weg. Het Winschoterdiep, het Slochterbos en talrijke fietstochten in de omgeving inspireerden hem. Bulder zal vast en zeker vele keren de Werfkade en de Sluiskade gepasseerd hebben.
 
De titel van de tweede tentoonstelling in Galerie Werfkade 16 is 
‘Bestemming ….. Werfkade 16'
Het feit dat op een historische lokatie in Martenshoek twee disciplines bijeenkomen die Bulder na aan het hart gelegen hebben is een bestemming op zich.