homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
(Ruimte)werf
zondag, 08 juni 2003 - zaterdag, 12 juli 2003

Arjen Boerstra
Jur Kuipers
Jelena Popadic

Arjen Boerstra Ruimtewerf
 
Beeldend kunstenaar Arjen Boerstra uit Groningen heeft een object vervaardigd dat de vorm van een UFO heeft (1.95 bij 1.55m). Dit object ‘landt' voor een kort moment in het middelpunt van een 5 ha groot perceel akkerland. Dit perceel wordt hiervoor door akkerbouwer Daniël Edzes beschikbaar gesteld. Het is gelegen ten oosten van de Kielsterachterweg, ten zuiden van de rotonde die naar de Dreven loopt en is parallel gesitueerd aan het fietspad tussen De Kalkwijk en de Kielsterachterweg.
 
De lokatie is op loopafstand/fietsafstand bereikbaar van het winkelcentrum in Hoogezand. Het perceel wordt op een bepaalde manier ingeplant/gepoot, waardoor de indruk ontstaat dat de UFO een bepaalde structuur/patroon heeft veroorzaakt bij zijn landing. Er komt een stellage/uitkijktoren te staan van steigermateriaal, die beklommen kan worden. Het geheel wekt de indruk van een Ruimtewerf.
 
Geert Jan Bodewes, directeur van de scheepswerf Volharding, is gedurende de ‘landing' ook directeur van de Ruimtewerf. De toeschouwer kan vanaf de 'uitkijktoren' een blik werpen op de werf en zien hoe het landschap door de UFO gemanipuleerd is in bepaalde vormen/structuren.
 
De UFO wordt daarna naar Galerie Werfkade 16 gebracht, waar het bekeken kan worden en de registratie van de landing op video te zien is (onder voorbehoud).
 
 
Maritieme fotografie van Jur Kuipers
 
Fotograaf Jur Kuipers uit Hoogezand-Sappemeer verzorgt een parallel tentoonstelling in de Cantina: foto's uit de afgelopen twintig jaar met als centrale thema de maritieme wereld. Te zien zijn: 
De historische scheepswerf Wolthuis: de werkplaats, werktuigen en de werker. Scheepsbouw, van ontwerp tot terwaterlating. Mensen werkzaam in de scheepsbouw. Het vrije werk van Jur Kuipers.
 
 
‘Ademkristal' van Jelena Popadic
 
In het prentenkabinet van Galerie Werfkade 16 is een bijzondere installatie te zien. Jelena Popadic is een glaskunstenares die in Amsterdam woont en werkt. De vidio ‘Ademkristal' is een productie/performance van Ruth Meyer die in het jaar 2000 op een gletscher in Zwitserland is uitgevoerd. Topdanser Michael Schumacher voert een dans uit op de gletscher, in dialoog met de glazen objecten van Jelena Popadicc, op muziek van Harry de Wit en tekst (in de Duitse taal) van de Roemeens/Bulgaarse dichter Paul Celan. De inhoud van het gedicht is in het licht van de afgelopen oorlog in Irak actueler dan ooit.
 
De video en de ronde glazen objecten (de ‘ademkristallen') zijn een mooie poëtische aanvulling op de zeer concrtete fotokunst van Jur Kuipers en het concept Ruimtewerf van Arjen Boerstra.