Archief
'It's in the air'
vs. 'Installations'
zondag, 17 augustus 2003 - woensdag, 17 september 2003
Felix Hess
Reiko Takizawa
Felix Hess
Het NRC Handelsblad besteedde december 2002 een halve pagina in het Cultureel Supplement aan de electronische kunst van Felix Hess (1941, Den Haag) uit Haren (Gr.).
Felix Hess is van origine natuurkundige. Hij schreef een proefschrift over de aërodynamica van de boemerang. Tijdens zijn wetenschappelijk werk is hij zich steeds meer gaan interesseren over natuurkundige fenomenen en ruimtelijkheid.
Lucht, licht en geluid zijn de elementen waarmee Hess werkt. Hess: 'al mijn werk is interactief en erg gevoelig voor wat er in de directe omgeving gebeurt. In feite is mijn werk gestoeld op het bewust worden van die gevoeligheid. Foto's en geluidsopnamen kunnen de essentie van mijn werk niet vangen, zelfs niet benaderen. De meeste van mijn werken bestaan uit groepjes van kleine -interactieve- electronische machines die in de vorm van installaties gepresenteerd worden. Ze zijn uitermate sensibel voor wat er in hun omgeving gebeurt. Hun ‘performance' hangt weer sterk van de tentoonstellingsruimte af en …… van het gedrag van de bezoekers.
Mijn werk gaat over communicatie en gevoeligheid, over de relatie tussen geluid en ruimte. Mijn 'machines' maken het mogelijk dat ruimte en stilte voor zich zelf spreken. Het hoofdthema van mijn werk is luisteren.'
In de loop van de jaren is het werk van Hess minder mechanisch geworden. Dat is te zien in één van de allermooiste werken van Hess, dat in het kader van Hoogezand-Sappemeer 375 jaar in Galerie Werfkade 16 tentoongesteld wordt, 'It's in the Air.'
Het is een installatie van honderden windvaantjes (10cm bij 10cm) van Japans rijstpapier. Deze met de hand vervaardigde vaantjes balanceren ingenieus op een speld in een minuscuul kommetje. Zij bewegen bij de geringste luchtstroom of zelfs bij temperatuurwisselingen. De levenloze vaantjes komen tot leven en verrassen de toeschouwer op een prachtig dynamisch schouwspel.
Reiko Takizawa
Felix Hess heeft als gast de Japanse kunstenares Reiko Takizawa uitgenodigd met haar ‘Installations'. Deze kunstenares woont en werkt in Brussel. Zij heeft de afgelopen periode met papieren installaties gewerkt. (Vloei)papiertjes van servetformaat worden door haar met kleurinkt bewerkt, waardoor het papier intens gaat kleuren. Alle bewerkte papieren worden in een bepaalde structuur op de galeriewand geprikt, waardoor er een kunstwerk ontstaat met een grote dieptewerking. De kleurrijke werken van Reiko Takizawa gaan een spannende dialoog aan met de vaantjes van Felix Hess.