homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Expositie
zondag, 21 september 2003 - zondag, 23 november 2003

SandBox, glaskunst
Lieke Vreede, etsen

Sandbox
 
Galerie Werfkade 16 is in contact gekomen met een groep van jonge Japanse glaskunstenaars die zich in mei 1999 verenigd hebben om een plek te creëren waar ze het glasgieten in zandvormen – een in Japan betrekkelijk nieuwe en onbekende techniek – zouden kunnen uitvoeren om als groep gezamenlijk te kunnen exposeren. De leden van SandBox hebben verschillende achtergronden, maar delen hun voorliefde voor glas en zand.
 
SandBox heeft inmiddels twee succesvolle tentoonstellingen in Japan achter de rug en presenteerde zich in Amsterdam tijden de Glass-Art-Society conferentie in 2002 voor het eerst voor het grote publiek. Verschillende groepsleden hebben gestudeerd aan de Amsterdamse Rietveld Academie.
 
De groep staat onder leiding van Mica Okuno die inmiddels in Tokio glaskunst doceert op academisch niveau.
Werk van haar is in het bezit van het Glasmuseum Leerdam en het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Zij maakt transparante objecten van architectonische en ruimtelijke allure.
 
De leden van de groep ontwikkelen allen een geheel eigen stijl. Tomoko Doi (1975) bijvoorbeeld roept met haar objecten een sprookjesachtige sfeer op. ‘Ik wil dingen maken die de mensen gelukkiger maken zegt ze'.
 
Takeshi Ito werkt ‘verhalend'. Zijn objecten stralen een boodschap uit. Andere leden van de groep experimenteren met vormen die de techniek van het glasgieten biedt; een techniek die het “hete vloeiende glas” recht doet zeggen ze.
 
 
Lieke Vreede 
 
Het werk van de Hoogezandster graficus Lieke Vreede (1946) sluit wonderwel goed aan op het werk van ‘Sandbox'. Haar kleuretsen zijn zowel abstract als figuratief. Zij laat zich graag inspireren door oude culturen. Veel voorkomende motieven zijn mensfiguren en bootvormen.