homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Herinneringen en Vergankelijkheid
zondag, 17 april 2005 - zaterdag, 04 juni 2005

Yvonne Struys

De titel van deze tentoonstelling van Yvonne Struys, zou ook de titel van haar reizen naar de Orkney eilanden kunnen zijn. Deze eilanden liggen ten noorden van Schotland. Stukken land in zee waar de wind en regen vrij spel heeft en de natuur nadrukkelijk de baas is over de mens. Dat laat zijn sporen na: wrakken van vissersboten die her en der verspreid over de eilanden liggen, sporen van een arbeidzaam verleden in een andere tijd. Als het even kan neemt Yvonne onderdelen mee. Of ze fotografeert ze. De restanten, de afbeeldingen en de verhalen erom heen die onder andere afkomstig zijn uit de sagen en mythen over de eilanden verwerkt ze in haar atelier in objecten, in schilderijen en reusachtige tekeningen.
 
Het verhaal over de Ierse monnik Sint Brandaan die negen jaar de wereldzeeën bevoer is op ‘Keltische wijze op papier gezet. Dit schilderij krijgt een relatie met een installatie die zij gebouwd heeft van het restant van een vissersbootje, dat op zijn beurt geflankeerd wordt door roeispanen en brokken natuursteen. 
De materie, de compositie en de verhalen over het land en de mensen die er leven vormen tezamen een boeiend kunstzinnig geheel, te zien in Galerie Werfkade 16.
 
'Ik maak geen gemakkelijk werk' zegt Yvonne Struys, 'het is zwaar en niet altijd even vrolijk. Het leven is ook niet altijd vrolijk'. De boodschap is echter duidelijk. Alles is vergankelijk, het leven komt de mens niet aanwaaien. Achter de vele (gebruiks)voorwerpen die zij in haar kunst verwerkt zit een verhaal. Yvonne Struys componeert nieuwe verhalen met deze gegevens, waarbij zij zich tevens laat inspireren door muziek en poëzie.
 
Het resultaat is doorleefd en getuigt van grote vakmanschap.De reusachtige tekeningen van 1.50 m bij 1.20 m van de scheepswrakken noemt zij 'academisch'. 'Het is prachtig om te doen' zegt Yvonne Struys. Je kunt je er heerlijk op uitleven. Ik doe er lang over om de verhoudingen goed te krijgen.' 
Vier van deze werken zijn al ingelijst en staan klaar om in Galerie Werfkade 16 opgehangen te worden.
 
Verrassend en beeldschoon zijn haar 'schilderijen' die zij op eigen geschept papier heeft gemaakt. Er wordt op een eerste laag papier kleur en een waslaag aangebracht. Daar gaat nog een tweede laag nat papier met kleurstoffen overheen waar zij wilgentenen in aangebracht heeft. Na het proces van drogen worden de wilgentenen eruit gehaald, waardoor er een dubbel effect ontstaat: het werk krijgt enerzijds structuur en anderzijds diepte. Op het eindresultaat worden brokken tekst gedrukt, Keltische tekstfrases. In deze werken drukt de natuur zich uit door het gebruik van natuurlijke materialen en een culturele dimensie wordt toegevoegd door de gedrukte teksten.
 
Het is niet toevallig dat Yvonne Struys de dichter Piet Gerbrandy heeft uitgenodigd om de tentoonstelling te openen. Onlangs heeft Gerbrandy een nieuwe dichtbundel uitgebracht, Drievuldig feilloos vals, die veel aandacht trekt. Het werk van deze dichter kenmerkt zich door een geheel eigen taalgebruik waarbij emoties, herinneringen en fantasie in een nieuwe context geplaatst worden.
 
Beide kunstenaars inspireren elkaar in hun werk. Tijdens de opening zullen wij er meer van horen.