homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Vorm in beeld
zondag, 05 februari 2006 - zaterdag, 18 maart 2006

Mica Okuno, objecten van glas
Han Reeder, schilderijen en fotografie
Yuriko Miyoshi, etsen

Mica Okuno
 
Mica Okuno giet objecten van glas waarin openingen en holtes gemaakt zijn. Het object krijgt zodoende twee vormen. De vorm van de buitenkant en de vorm van de holtes in het object. Dat geeft een geweldig ruimtelijk effect, maar tegelijkertijd ook contemplatief van aard. Een ander effect van ruimtelijkheid creëert Mica door verschillende objecten in lijn te zetten. De innerlijke vormen zijn ook in lijn doorgezet, waardoor er een uiterst boeiend beeld ontstaat.
 
Het is voor de tweede keer dat Mica Okuno in Galerie Werfkade 16 exposeert. Als initiator en medelid van de Japanse groep glaskunstenaars Sandbox was zij in het najaar van 2003 met enkele monumentale glasobjecten vertegenwoordigd. Mica heeft diverse prijzen ontvangen voor haar werk, onlangs nog een prijs voor ‘excellent werk' van de Triënnale van Contemporary Glass in Toyama in Japan. Werk van haar is in verschillende musea aan te treffen. Tijdens deze tentoonstelling laat zij nieuw werk zien. Mica Okuno werkt en woont in Yokohama.
 
 
Han Reeder
 
Han Reeder geniet bekendheid met zijn serie foto's 'bevroren licht'. Hij heeft water in flessen laten bevriezen en later de mal van fles verwijderd. De flesvormen van ijs heeft hij op bijzondere locaties, c.q. landschappen en met speciaal natuurlijk licht gefotografeerd, vandaar de naam bevroren licht. Tijdens deze tentoonstelling komt het thema landschappen centraal te staan. Het bestaande landschap is de inspiratiebron, maar al werkend creëert Han nieuwe landschappen in zowel collages van verknipte foto's van landschappen als in schilderijen. Han schrijft zelf het volgende hierover: 'Mijn schilderijen laten soms ook iets zien van de geschiedenis van het schilderproces. Zoekenderwijs komt het schilderij tot stand, maar het vertoont de sporen van het zoeken. Een enkele keer worden die sporen zelfs beeldbepalend voor het schilderij, mijn landschap.'
 
Han woont en werkt in Sneek. Na een actief leven in het onderwijs doorgebracht te hebben, heeft Han zich volledig op het kunstenaarschap gestort. Foto's van hem zijn onder andere in het tijdschrift Noorderbreedte gepubliceerd.
 
 
Yuriko Miyoshi
 
Yuriko Miyoshi is een graficus (etser) pur sang. Zij heeft haar opleiding in Tokyo aan de de Tokyo Zokei University of Art & Design gevolgd en exposeert vanaf 1985 overal in Japan, Europa, Canada, Rusland enz. Zij maakt bijzonder verfijnd werk waarin verschillende thema's naar voren komen: reizen, muziekinstrumenten, landkaarten, herinneringen. Zij smeedt verschillende beeldgegevens tot een nieuw beeld. Voor de tentoonstelling Oude Kaarten Nieuw Grafiek in het Stadmuseum in Woerden in 2004, heeft zij eigen beelden over fragmenten van oude Hollandse landkaarten gelegd, gedrukt. Er ontstaat op deze manier een nieuwe werkelijkheid van Nederland, het Nederlandse landschap bekeken door Japanse ogen en vertaald in prachtige kleurenetsen.
 
Het werk van Yuriko is in tal van musea aan te treffen, onder andere in het British Museum, Museum Beeckestijn, de Art Gallery of Kaliningrad.
 
Zij is lid van de groep Printsaurus uit Japan (international Print Exchange Association in Japan). De groep die ook het waaierproject heeft geïnitieerd dat ook in Galerie Werfkade 16 te zien is geweest.