homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Overgangen
zaterdag, 25 maart 2006 - zondag, 07 mei 2006

Annet Gaaikema, acryl schilderijen en objecten
Yvonne Struys, ‘zwarte veren en voeten'
Leon de Vries, schilderijen

Annet Gaaikema
 
Annet Gaaikema is al vanaf 1969 beeldend kunstenaar. Een grote groep kunstliefhebbers volgt haar ontwikkeling op de voet. In de jaren zeventig werd zij bekend door haar textiele objecten; grote ruimtelijke vormen van 'geknoopte kabels' vonden hun weg in vele tentoonstellingsruimtes en publieke ruimten. Deze objecten waren het handelsmerk van Annet. De objecten kregen sokkels die door haar beschilderd werden. Het textiele materiaal raakte in de jaren tachtig op de achtergrond en verdween. Zo ontstonden de objecten en schilderijen.
Het thema overgangen is een centraal thema in het werk van Annet. Niet alleen wat betreft materie en stijl. Zij zoekt ook naar plekken van overgang van het ene domein naar het andere. Plekken tussen het hier en nu en het daar en later. Symbolen van die plekken zijn poorten, doorgangen en grenspalen.
 
De structuur van het materiaal van een object, of het door de tijd aangetast object zelf, kan ook de overgang van het ene domein naar het andere laten zien. Van de ene wereld naar de andere. De aandacht van de toeschouwer wordt als het ware door 'het beeld' naar een andere wereld getrokken. Het beeld, het object draagt een 'overgang' in zich.
Annet exposeert veelvuldig in het binnenland en in het buitenland. Galerie Werfkade 16 is verheugd dat zij haar nieuwe werk in deze galerie laat zien.
 
 
Yvonne Struys
 
Yvonne Struys behoeft nauwelijks een introductie bij de vaste bezoekers van Galerie Werfkade 16. In 2005 heeft zij een solotentoonstelling gehad onder de noemer 'Herinnering en Vergankelijkheid'. Gevonden onderdelen van scheepswrakken die afkomstig zijn van de Orkney eilanden werden door haar verwerkt in nieuwe beelden, waardoor er prachtige composities ontstaan van herinneringen en beelden van vergankelijkheid; tevens een overgang van het verleden naar het heden, van verhaal naar associatie.
 
Eén 'compositie' kon toen niet getoond worden. Dat is de verzameling voeten in 'loophouding'. Tezamen met een groot hemd van vogelveren, waar de voeten als het ware uit vandaan lijken te komen creëert Yvonne een totaal beeld van overgang.
 
 
Leon de Vries
 
Leon de Vries houdt zich als beeldend kunstenaar bezig met tekenen, schilderen en grafiek. Zij is tevens musicus en is afgestudeerd aan het conservatorium in Groningen in 1978 voor hoofdvak gitaar. In 1993 is zij gaan studeren aan Academie Minerva in Groningen en in 1995 is zij als zelfstandig kunstenaar verder gegaan. Zij zegt: ‘als muzikant heb je te maken met stilte en geluid. Muziek is van het moment en bij iedere muziekcompositie ontstaat een nieuwe belevingswereld. Ik wilde naast mijn beroep van muzikant deze ervaring van stilte en geluid tastbaar maken in de materie. Als muzikant moet je rationele en niet rationele ervaringen en vaardigheden kunnen combineren. Vanuit deze ervaring als muzikant ben ik gaan kijken en ontdekken en heb ik een netwerk van beelden ontwikkeld. In westerse muziek vinden harmonieën hun basis in ons westerse toonladdersysteem. Mijn onderzoek richt zich op het vinden van een nieuw soort van harmonieën in de beeldende kunst. Een nieuwe muzikale beeldtaal waarin objecten hun plaats vinden; er ontstaat dan een ritmisch netwerk van vormen en kleuren, waarin stilte een belangrijke plaats inneemt en de ervaring van zowel het rationele als het niet rationele gestimuleerd wordt.