homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
Maritieme Inspiratie
zaterdag, 30 oktober 2004 - maandag, 03 januari 2005

Alexander Ketele
Reinder Bleeker

Alexander Ketele

De Belgische beeldhouwer Alexander Ketele (1954) is gefascineerd door scheepsvormen. Zijn monumenten en fonteinen zijn vaak geïnspireerd op de stuwkracht van rompen en schroeven. Ketele werkt in materialen als steen, staal, koper en glas. Sinds hij een schroefmonument maakte voor de Belgische baggeraar Jan de Nul in Aalst, kan hij voor de zwaardere constructies terecht in de enorme werkplaats van het bedrijf. Ketele heeft al vele solotentoonstellingen gehad, tot in Japan en de Verenigde Staten. Momenteel exposeert hij ook in het gebouw van de EU in Brussel.
 
Verroest ijzer, verweerd hout, ruw touw en andere robuuste materialen. Dat verwacht je wanneer een kunstenaar zich laat inspireren door de omgeving van galerie Werfkade 16, een voormalige zeilmakerij, gelegen in het scheepswerfgebied Martenshoek aan het oude Winschoterdiep in Hoogezand. 

Maar de Belgische kunstenaar Alexander Ketele bedient zich veeleer van breekbaar glas, fijnzinnig gepatineerd koper en roestvrij stalen platen. Toch is zijn tentoonstelling er niet minder monumentaal en indrukwekkend om.

Vooral zijn grote constructies vallen op. Ze zijn gemaakt uit platte, ronde staalplaten, die gesneden, gebogen en haaks op elkaar gezet een soort scheepsschroef vormen, waarin het krachtig verplaatste water voelbaar is. De spiraalvormige beelden hebben een enorme aanzuigende werking op de bezoeker.

Op papieren voorbeelden is te zien hoe Ketele de ruimtelijke werken vaak heel knap zonder restvormen uit een vlakke cirkel snijdt. Heel subtiel zijn ook zijn kleinere beelden, waarin hij tevens glas verwerkt. Het volgt de dynamiek van het gebogen metaal, terwijl in het glas gevangen luchtbelletjes het bruisende water verbeelden. Speciaal voor deze tentoonstelling vervaardigde Ketele glazen scheepsrompen met golvende details. De werken zijn misschien niet zo robuust als vooraf gedacht, ze zijn wel heel turbulent en sluiten qua sfeer uitstekend aan op de maritieme omgeving.


Reinder Bleeker

In de belendende ruimte zijn schilderijen te zien van de Hoogezandster kunstenaar Reinder Bleeker (1956). Het zijn impressionistische werken van zeeschepen, werven en havens. Vooral zijn vlotte tekeningen met slechts enkele, rake en lyrische lijnen zijn zeer fraai. Ze vormen een mooie aanvulling op geabstraheerde scheepsvormen van Ketele.


Expositie

'Maritieme Inspiratie', Alexander Ketele, Reinder Bleeker t/m 3 jan. Galerie Werfkade 16, Werfkade 16a, Hoogezand. Open: do-za 13-17.30 uur.