homelopendarchiefvooruitblik
galerienieuwsexpoverhalenlinksreizencontact
Openingstijden:

afhankelijk van het tentoonstellingsaanbod
Archief
De Werkhoek van Joop
zaterdag, 22 maart 2014 - zondag, 30 maart 2014

Joop Koeneman

Joop Koeneman is overleden op 8  november 2013. Hij was de broer/vriend van galeriehouder Wim Koeneman, tevens was hij vrijwilliger van het eerste uur van de galerie vanaf de opening van Galerie Werfkade 16 in 2002. Hij vervulde vele werkzaamheden in de galerie:  bartender bij de openingen, geluidstechnicus, suppoost, medeinrichter van tentoonstellingen, enz.

Maar vooral 'entertainer' in de nazit van de openingen. De galerie was ook  zijn project; hij voelde zich erg betrokken bij de kunstenaars die bij ons geëxposeerd hebben. Of het nu kunstnaars uit Japan of Engeland waren, het maakte hem niets uit. Als ze elkaar maar wat te vertellen hadden. Hij zou het zelf nooit zo geformuleerd hebben, maar bij conceptuele kunst voede hij zich erg thuis. De installatie van Felix Hess 'It's in the air'  bijvoorbeeld. Een installatie van ruim 500 vaantjes van 10 bij 10 cm die in een bepaalde stand stonden naar gelang de temperatuur in de galerie. Tezamen met  Marion Lukje heeft hij de vaantjes met een lijmpistool op de vloer bevestigd tijdens de warmste dag van het jaar in 2003.

Hij heeft de installatie 'een labyrint van licht'  van Sandra Vermanen mede opgebouwd.  Ook heeft hij met Gerard Bodewes en Wim Gijzen de tentoonstelling ' Over Nederland' van Wim Gijzen mee ingericht. Dat was de tentoonstelling met ruim 800 foto's van alle Nederlandse plaatsnaamborden, door Wim Gijzen in 1972 zijn gemaakt.

Conceptuele kunst, installaties, daar had Joop iets mee. Bekende voorbeelden uit de beeldende kunst zijn de installaties van Kienholz. Deze Amerikaanse kunstenaar bouwde o.a. een bar na en plaatste deze in een museum. De 'Beanery' genaamd en  is te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Installaties zijn concreet. Het licht een stukje werkelijkheid uit, er is veel te aan zien en letterlijk te beleven.

Toen wij Joop zijn huis gingen leeghalen werden we getroffen door zijn werkhoek. Joop zijn hobby, zijn vak was electronica. Tegelijkertijd was hij een zendamateeur. De werkhoek van Joop combineerde beide werelden. De zendapparatuur staat midden achter. Daaromheen en er boven liggen op allerlei instrumenten en gereedschappen die hij nodig had voor reparatiewerk en het bouwen van onderdelen voor transistor radio's en dergelijke. Een ogenschijnlijnlijke chaos, maar als je het beter bekijkt heeft alles zijn plek en is de werkhoek zeer gestructureerd ingericht.

Geïsoleerd van zijn oorspronkelijke omgeving is de werkhoek van Joop Koeneman in feite  een installatie. Daarom hebben wij hem 1:1 verplaatst naar de galerie. Joop had eens moeten weten dat zijn

De minitentoonstelling ' Kijken in andermans leven, de werkhoek van Joop, wordt zaterdagmiddag 22 maart om 17.00 uur door wethouder Gert Lindeman  in het bijzijn van familie, vrienden en genodigden geopend. Voor belangstellenden is de tentoonstelling te zien op zondagmiddag 23 maart en zondagmiddag 30 maart tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Een onderdeel van de tentoonstelling is een videoregistratie van Jan Oosterwijk van de gesprekken die hij met Joop gevoerd heeft, aangevuld met andere opnames.

 Op de Face Book pagina van Wim Koeneman zijn diverse afleveringen over Joop Koeneman onder de noemer ‘Kijken in andermans leven’ te vinden.

 

Openingstijden: zondag 23 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur

                      zondag 30 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur